Tuesday, October 01, 2013

Kisah Keluar Rehat

Kisah 1 : Keluar dari opis


Keluar-keluar dari ofis, ah... alangkah nikmatnya menikmati pancaran sinaran matahari yang kaya dengan vitamin C. Almaklumlah, kerja dalam opis bawah tanah yang sejuk gedi dimana tahap kesejukannya itu mencapai dibawah paras beku (ok, over exaggerate sikit banyak). Jadi apabila jasad yang kesejukan dapat menikmati panasnya sinaran sang mentari, tentulah berasa lega kan. Eleh, buat masa tu le, tunggulah lepas kuar beli makanan karang, kompom balik opis carik ekon balik.... :p

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kisah 2 :  McD drive through

Alkisahnya, aku gi la drive through McD ni nak beli makan tengahari, 'lunch' kata omputih. Makan McD tu, mentang2 dah gaji. Dah siap buat order semua, sekali baru teringat, "Allah, aku tak jolok duit lagi." Ha, gelabah bewak kau, kelam kabut selongkar beg duit, kang kot takde duit nak membayar, malu kang. Ada gak yang memang pandu terus lalu je kat situ kang... huhuhu. Selongkar punya selongkar, alhamdulillah, cukuplah duitnya dengan harga makanan yang dipesannya. 

Nak dijadikan cerita, ramailah pulak kereta yang beratur kat drive through (deraibtru bak sebutan lidah melayu) tu, maka untuk menghilangkan bosan, aku pun mula la ikut menyanyi sekali dengan radio kereta aku. Ala, lagu 'Drama' nyanyian Ning Baizura, Niki ngn Yanie. Nyanyi punya nyanyi, sekali baru terperasan, minah McD tu dok pandang aku sambil mulut dia terkerut2 mcm nak tahan gelak. Mana idaknya, dengan bersemangatnya aku nyanyi dengan suara ala2 soprano opera tak jadi, dah la tingkap tak tutup.... ehehe... malu sekejap, rasa macam nak nyorok dalam bonet kereta. Nasib bek tak lama lepas tu giliran aku dapat order aku. Eh eh, muka mamat ni macam muka pak said la, ala, boypren si ina yg dah jadi retis HSI tu... :p

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kisah 3 :  Kedai 100 yen

Lepas keluar dari McD, nampak Kedai 100 Yen, kalau diconvertkan ke matawang Malaysia, RM3.30, tapi barang-barang kat dalam tu kebanyakkannya berharga lebih dari RM3.30. 

Kerling kat jam, pukul 1.55pm, erm, sempat lagi ni, tadi keluar pun kul 1.20pm. Singgahlah kejap, saja nak tengok2. Belek punya belek, nampak sticker Despicable Me.... comeyyyyyyyy sangat.
 

Comel tak Kak Ton??? Uh, apa kena mengena ngn kak ton lak?

Aku : Comeynya.... sambar sekeping dua tepek kat kete best gak ni. 
Akal sewel : Ambik jangan tak ambik... amik sume pun takpe, comey tu...
Akal waras : ish... amik banyak2 wat pe... nak tepek keliling kete? satu dua yang comey dah le...
Aku : erm...
Akal sewel : ala, pesalahnya... sekali sekala, lagipun gaji kan dah masuk...
Akal waras : memang lagaji dah masuk, tapi kalau beli barang yg melebihi dari apa yang diperlukan, kan ke membazir namanya tu... gaji tu kena beringat, bulan depan tak tahu nak masuk berapa haribulan...
Aku : errr....
Akal sewel : ala, kan abah cakap, duit, selagi belum belanja, belum tentu lagi rezeki kita, walaupun ada dalam poket kita... bila dah belanja... ha.. yang tu baru kompem rezeki kita... 
Akal waras : eleh.. time macam ni le baru nak ingat cakap abah, time abah pesan yang lain2 lupa lak... 
Aku : eh.. bisinglah korang.... dah syuh syuh... gi mana sana diam2... (tangan pun laju je nak amik sticker tu)
Akal waras : jap jap...
Aku : apa lagi???
Akal waras : ko nak beli sticker tu... duit ada ke? ko tengok tu, sticker tu rege RM8 sekeping... ko ada RM5 je... lupakanlah niat suci murni ko tu...
Aku : errr...... hehehe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bila balik ke opis, memang kompom pun, carik ekon yg sejuk gedi tu juga...

So, moral of the story... er... takde moral-moralnya... aku sebenarnya taip entry ni sebab sesak paler dah pikirkan membuat kiraan Syslog untuk MOSU ni. Mana pulak datangnya lagi dua isu ni, jenuh cari dah ni... sosat datang dari mano le pulok doh ni... aduh... tu yg aku merapu kat entry ni.... ehehehe

Oklah... nak sambung buat MOSU....

2 komen:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

tiga lalat said...

bestnyer jepon kann

Post a Comment

Pembaca celoteh ini...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons