Friday, August 24, 2007

Ustaz Mat Saman Kati

** tokwan dalam kenangan... Al-Fatihah

Ulama tasawuf yang terkenal

(1922-1995)
Oleh: Zabidin Haji Ismail


ILMU tasawuf dikenali juga sebagai ilmu sufi atau sufism yang tidak terasing atau diasingkan dengan ilmu tauhid (usuluddin) dan ilmu fiqh (fekah). Justeru, pengamal ilmu tasawuf perlu mempelajari ilmu tauhid terlebih dahulu kerana ilmu itu amat berguna untuk membahas dan mengkaji persoalan-persoalan berhubung dengan iktikad mengenai zat dan keesaan Allah s.w.t serta sifat-sifat yang wajib bagiNya

Ilmu ini juga berkait rapat dengan amalan hati. Tasawuf berfungsi membentuk akhlak luhur seperti ikhlas, khusyuk, tawaduk, tawakal dan redha. Keluhuran akhlak itu mampu mentarbiah dalaman diri menjadi insan yang berkedudukan muraqabah, mujahadah dan zuhud yang tergolong dalam sifat mahmudah bagi mengikis sifat mazmumah yang dikeji oleh syarak seperti syarru ta’am (pelahap), syarrul kalam (banyak bercakap), ghadab (marah), hasad (dengki), bakhil (kedekut), habbul jah (kasihkan pangkat/kedudukan), habud dunia (kasihkan dunia), takbur (bongkak), ajub (merasakan diri sempurna) dan riya (memperlihatkan ibadah/amalan kepada orang lain)

Mukmin dan mukminat yang bertaraf zuhud, muraqabah dan mujahadah adalah insan yang sepenuhnya mengabdikan diri kepada Allah s.w.t, faham akan wujud dan keesaanNya, maka syurga Allah s.w.t dijanjikan untuk mereka di akhirat nanti.

Demikian intisari ilmu tasawuf yang ditulis Ustaz Mat Saman Kati dalam bukunya berjudul Ilmu Tasawuf (Penerbitan Pustaka Nusa Sdn. Bhd: 1997). Ustaz Mat Saman Kati seorang pendakwah dan guru agama yang terkenal. Semasa hayatnya, Allahyarham banyak berdakwah di seluruh negara, Brunei Darul Salam dan Indonesia. Platform dakwahnya tidak hanya tertumpu di masjid, surau tetapi melebar di media elektronik seperti radio dan televisyen khususnya RTM.

Topik dakwahnya banyak berkisar ibadat tasawuf yang menurut beliau telah diamalkan oleh para rasul semenjak Nabi Adam a.s lagi sehinggalah Nabi Muhammad s.a.w. Ibadat tasawuf dilakukan secara khalwat (bersunyi atau menyendiri). Ia juga dikenali sebagai Suluk atau Tarekat – kedua-dua perkataan itu bermaksud jalan kepada Yang Maha Esa iaitu cara pengabdian serta wirid dengan menyebut dan memuji, berserah dan bersyukur kepada Yang Maha Pencipta alam ini.

Nama sebenar Allahyarham ialah Haji Mohd. Saman bin Mohammad tetapi nama itu seakan-akan lenyap apabila murid-muridnya atau masyarakat tempatan mengenali beliau sebagai Ustaz Mat Saman Kati sahaja. Nama gelaran tersohor ini secara tidak semena-mena terbit pada sekitar tahun 1960-an sewaktu beliau menjadi mudir Sekolah Agama Nurul Kamaliah di sebuah pekan kecil bernama Kati berdekatan dengan Bandar Diraja, Kuala Kangsar, Perak.

Ustaz Mat Saman Kati dilahirkan pada 15 September 1922 di Kampung Relau Berdiri, Batu Kurau, Taiping. Beliau mula menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Sungai Akar, Batu Kurau sehingga darjah lima. Kemudian, beliau diterima menjadi guru pelatih di sekolah berkenaan. Namun, jawatan tersebut sempat disandang selama tiga bulan, sebaliknya beliau memilih haluan baru untuk terus menimba ilmu agama.

Selanjutnya, Ustaz Mat Saman Kati bersekolah di Madrasah Mariah (kini SMA Idrisiah, Kuala Kangsar yang ketika itu mudirnya ialah Allahyarham Sheikh Abdullah Fahim, seorang ulama terkemuka di Tanah Melayu. Tetapi, beliau cuma belajar selama setahun kerana dikatakan tidak berupaya menyesuaikan diri dengan pelajar-pelajar di sekolah tersebut yang kebanyakannya berlagak seperti anak-anak raja dan orang kaya. Sebaik sahaja berhenti sekolah, Ustaz Mat Saman Kati terus pulang ke kampung tetapi tidak lama kemudiannya, beliau menyambung pelajaran di Madrasah Rushidah, Kampung Jelai, Batu Kurau. Di madrasah ini, Ustaz Mat Saman Kati belajar selama enam tahun (1936-1942) dengan mempelajari ilmu pidato (pengucapan awam), mantik dan mendalami ilmu tasawuf yang kemudiannya merangsang beliau mengamalkan ilmu tarekat Naqsyabandiyah.

Setelah tamat pengajian di Madrasah Rushidah, beliau tidak merantau ke mana-mana sebaliknya belajar bersendirian dan mengajar sambilandi kampungnya di samping bekerja sebagai petani mengerjakan sawah dan bercucuk tanam. Selama tiga tahun beliau melakukan kegiatan tersebut sebelum berpindah ke Sungai Siput Utara pada tahun 1945.

Nasibnya agak baik, di Sungai Siput, Ustaz Mat Saman Kati ditawarkan mengajar di Sekolah Agama Rakyat, Batu Satu, Jalan Lasah. Sewaktu mengajar di sini, beliau melebarkan bakatnya sebagai guru dan pendakwah. Apabila sekolah tersebut diambilalih dan dikendalikan oleh kerajaan, Ustaz Mat Saman Kati sekali gus diserap menjadi guru kerajaan. Tugas utamanya mengajar membaca Al-Quran, fardhu ain dan lain-lain.

Sesungguhnya Ustaz Mat Saman Kati bercita-cita tinggi. Hajatnya untuk menjadi seorang ulama besar seperti Haji Agus Salim dan Imam Bonjol di Sumatera, Indonesia atau setaraf dengan Sheikh Abdullah Fahim dan Sheikh Tahir Jalaludin. Lantaran itu, beliau membulatkan tekad untuk menimba ilmu Islam sebanyak mungkin. Maka, berangkatlah beliau dengan kapal laut ke Makkah pada tahun 1950.

Di Kota Suci Makkah, Ustaz Mat Saman Kati melanjutkan pelajaran di Madrasah Darul Ulum. Di situ, beliau mendalami ilmu tafsir Al-Quran, hadis, sejarah Islam, bahasa Arab dan ilmu-ilmu yang bersangkutan dengan Agama Islam. Semasa di Makkah, beliau sempat juga menerima ajaran daripada mujahid-mujahid Islam yang berjuang menentang penjajah seperti Mohamad Abduh (Mesir) dan Jamaluddin Al-Afghani (Pakistan).

Sekembalinya ke tanah air pada tahun 1952, Ustaz Mat Saman Kati dilantik sebagai mudir Madrasah Nurul Kamaliah, Kati, Kuala Kangsar. Sewaktu di Kati, masyarakat tempatan mula memberi perhatian terhadap syarahannya yang bernas. Masyarakat tertarik kerana cara penyampaian syarahannya yang lantang, terus-terang dan diselang-selikan dengan unsur-unsur kelakar. Menurut beberapa orang muridnya, Allahyarham seorang yang bijak berkelakar, menyindir dan mengecam secara halus dalam setiap syarahan agama dengan tujuan menyeru ke arah kebaikan. Sikapnya yang lekas mesra, ramah serta mempamerkan kematangan berfikir ketika mengupas persoalan agama yang dikemukakan kepadanya, menyebabkan Allahyarham disanjung oleh masyarakat. Faktor inilah yang melenyapkan nama asal beliau sebaliknya timbul pula gelaran Ustaz Mat Saman Kati yang kian hari semakin tersohor.

Namun, resam orang Melayu, pantang melihat kejayaan orang, maka timbullah angkara durjana fitnah memfitnah. Ustaz Mat Saman Kati tidak dapat menepis angkara ini. Beliau difitnah oleh segelintir masyarakat tempatan lantas beliau tidak lagi betah untuk meneruskan kerjayanya sebagai guru agama di Kati. Beliau tegar meninggalkan pekan kecil Kati yang telah memberikannya sebuah nama besar.

Tetapi, perpisahan dengan Kati tidak mematahkan semangatnya untuk terus berjuang mengembangkan syiar Islam di tanah airnya sendiri. Beliau bertekad melangsungkan perjuangan yang belum langsai. Tekadnya telah diberkati Allah s.w.t. Kegiatan dakwahnya yang sebelum ini hanya tertumpu di Kati kini melebar ke seluruh Negeri Perak Darul Ridzuan terutama kawasan di sebelah utara Semenanjung. Tambahan pula, tugas suci itu mendapat dorongan dan dukungan Jabatan Agama Islam Perak.

Pada tahun 1964, Allahyarham digelar sebagai Tuan Guru Mat Saman Kati berikutan Sultan Perak, Almarhum Sultan Idris Iskandar Shah melantik beliau menjadi guru agama khas di Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Jawatan itu disandangnya sehingga tahun 1970. Kemudian, beliau terpilih pula sebagai salah seorang anggota Jawatankuasa Syariah Negeri Perak. Jawatan lantikan Sultan Perak ini berkekalan sehingga akhir hayatnya.

Allahyarham seorang ulama yang rapat dengan istana Perak. Misalnya, dengan perkenan Sultan Perak, Ustaz Mat Saman Kati dilantik menjadi Ahli Dewan Negara Perak (Majlis Penasihat kepada Sultan Perak) mulai tahun 1978 hingga 1980. Pada 1 April 1986, Allahyarham dilantik menjadi Orang Besar 16 bergelar Toh Paduka Indera yang bertanggungjawab sebagai penasihat Sultan Perak mengenai Agama Islam.

Di samping berdakwah, Ustaz Mat Saman Kati giat mengarang kitab dan buku. Antara kitab yang dihasilkan ialah Masailatul Tauhid (seluk-beluk ilmu tauhid), Utusan Ibadat (ilmu amal ibadat mengikut Ahli Sunnah Wal Jamaah), Ajaran Tasawuf dan Tarekat (ilmu sufi), Al-Ruddun Ala Ahlil Bidaah, Masalah Agama Dari Segi Ibadah, Attariq Ilahi, Addulai-Lu Maarifah, Panduan Individu dan Ghayatul Maksud dan Ilmu Tasawuf serta sebuah buku bercorak memoir; Lawatan Ke Mesir.

Melalui karyanya, kita dapat mengutip pandangan beliau terhadap Islam yang wajar difikirkan bersama demi kepentingan ummah. Kata Allahyarham, ‘Percayalah, dengan terhapusnya ilmu tasawuf maka dengan mudah pula mereka menghapuskan ilmu tauhid. Kalau kedua-duanya telah musnah maka mudahlah mereka menarik umat Islam menjadi satu angkatan yang mementingkan kebendaan dan membelakangkan kerohanian dan keimanan kepada Allah Taala. Percayalah, apabila umat Islam telah terpesong kepada mementingkan kebendaan semata-mata, maka pada saat itulah mereka mulai roboh dan hancur maruah dan iman mereka kepada Allah Taala. Dan apabila iman kepada Allah Taala telah luntur dan taqwa telah tiada, maka mudahlah mereka dijerumuskan oleh golongan yang menjadi musuh agama Islam ke dalam kancah kekufuran yang berpegang kepada falsafah komunisme, sosialisme, kapitalisme dan zionisme. Apabila umat Islam telah terkorban dalam keruntuhan seperti itu, maka akan berlakulah perpecahan bahkan permusuhan antara umat Islam yang mementingkan kebendaan dengan umat Islam yang berpegang dengan ajaran Islam yang meliputi ilmu tauhid, fiqh dan tasawuf’ (Ilmu Tasawuf, 1997: viii). Begitulah pandangan ulama tasawuf ini yang sangat mencintai agama Islam dan berharap bangsanya tidak hanyut ditelan arus perdana globalisasi.

Ustaz Mat Saman Kati sempat merasai jasanya dihargai setelah dianugerahkan darjah Dato’ Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato’ dan Pingat Jasa Kebaktian (PJK) serta dinobatkan sebagai Tokoh Maal Hijrah Negeri Perak Darul Ridzuan bagi tahun 1409H/1988M oleh Kerajaan Perak sebelum berhijrah ke alam baqa pada Selasa 2 Mei 1995 bersamaan 2 Zulhijjah 1415H di Kamunting, Taiping. Al-Fatihah buat Tuan Guru.

-----------------------------

Rujukan: Mat Saman Kati dan Mokhtar Petah 1997. Ilmu Tasawuf. Kuala Lumpur: Penerbitan Pustaka Nusa Sdn. Bhd. *Mohamad Hashim 1987. Haji Mohd Saman Kati: Tokoh Maal Hijrah 1409 dlm Berita Perak, Jan/Feb. hlm. 5 *Jabatan Agama Islam Perak 1983. Sejarah Perak Dalam Kebangkitan Ulamak (Kertas Kerja). Zabidin Haji Ismail 1993. Kebangkitan Ulama Di Perak dlm Al Islam, April hlm. 56-57.

*** sebenarnya artikel ni ada fakta yg perlu diperbetulkan.. tp aku tak paham ape abah tulis kat atas kertas yg aku bg tu.. ekekeke...

8 komen:

captbokkhari said...

salam,

Anak allahyarham Ustaz Mat Saman Kati iaitu Ustaz Khairuddin adalah Tuan Guru Agama Khas Masjid Simpang Empat di Hutan Melintang.. mengajar tasawuf,feqah,aqidah islam dan Tauhid. Saya belajar dgn Ustaz Khairuddin dan Allahyarham Bapa saya semasa hidup dahulu di Kedah belajar dgn Allahyarham Ustaz Mat Saman Kati. Dunia ini kecil. Semuga carilah Ilmu didunia. Kata Ustaz, menuntut ilmu adalah lebih baik dari sembahyang sunat 500 rakaat. wslm

Anonymous said...

Tlg beri credit pd penulisnya yang banyak melakukan penyelidikan terhadap tokoh ini. Penulis yang menulis artikel tersebut ialah Zabidin Hj Ismail

husz_nie said...

Salam saudara/saudari tanpa nama,

Jika anda perhatikan posting saya, di bawah gambar arwah datuk saya telah saya letakkan OLEH : ZABIDIN HJ ISMAIL...

Jadi saya rasa tidak timbul isu tidak memberikan kredit kepada penulis.

Terima kasih.

Ikhwan Muslimin said...

As salam.
Allahyarham ayah saya, Zainal Abidin Bin Mohd Rawi, saya dan adik-adik saya adalah anak murid Allahyarham Ustaz sekitar tahun 80'an, Allahyarham Ustaz meninggal semmasa Allahyarham Ayah saya sedang mengerjakan ibadah haji pada tahun itu.

Anonymous said...

assalam husz_nie, boleh tak tulis salasilah allahyarham ustaz mat saman kati, zaman 70 an dulu rajin gak dok ikut menggaji dgn arwah di kampung pinang,kem tahanan ,surau arwah...

sulaiman osman

Hasan Syazali Adnan said...

kak nidar..siapa tu zabidin haji ismail?kenal ke? - syazali..

Sellene said...

Takziah untuk saudari atas kematian Allahyarham Tuan Haji Alias Sani.

Saya pernah belajar dengan beliau beberapa ketika masa beliau mengajar di Kampung Jawa, Pulau Pinang. Dan pernah juga menadah Matlaal Badrain dengan Haji Saman sendiri di Pulau Pinang beberapa bulan sebelum beliau meninggal.

Boleh minta sedikit keterangan berkenaan Tuan Guru Haji Saman Kati?

Pusat Kecemerlangan HatiMurni said...

https://www.facebook.com/suaraislaahiyyah?ref=ts&fref=ts

Post a Comment

Pembaca celoteh ini...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons