Saturday, December 27, 2008

Nak Bubuh/Tukar Background

Atas permintaan rakan blogger, aku tunjukkan cara nak tukar background blog. Actually dah quite lama Kak Alya mintak tunjukkan (dah lebih sebulan pe.. huhu), tp aku je yg tak tersempat lg nak tunjukkan plus pelupa tahap gaban.. since aku boring kat opis skang, so aku pun penuhilah hutang aku ngn Kak Alya ni. Kak Alya nak tahu camne nak buh background cam background aku yg berbunga tu...

CARA2 NAK TUKAR BACKGROUND

mula2 login ke account blogger

- pilih DASHBOARD >> LAYOUT >> >> EDIT HTML, korang akan dpt page mcm dlm gambar di bawah ni.
*** kalau korang ada 2-3 blog dlm satu akaun, pilih LAYOUT bg blog yg korang nak ubah backgroundnya.

klik pada gambar utk lebih jelas

- pada ruangan Edit Template tu, korang cari sampai jumpa coding body { ... bla bla tgh dia }, exactly mcm dlm gambar kat atas.

- kemudian apa yg korang perlu buat cuma masukkan coding url (http://gambar yg korang nak.jpeg);, itu aje, atau kalau template tu mmg dah de coding ni, just tukarkan link utk gambar background tu kepada link gambar yg korang nak. Best korang save gambar tu dlm photobucket dan gunakan link photobucket.
*** refer kotak merah

- kemudian jgn lupa add in coding ni, kalau belum ada dlm template tu, kalau dah de tak payah la. Supaya setiap kali korang scrolldown, background korang tu tak ikut bergerak.
background-attachment: fixed;
background-repeat : repeat ;
background-position: bottom;
*** refer kotak kuning

note : sorilah kalau kurang paham, aku mmg pel sket bab menunjuk ajar kat org ni.

Dan lagi satu, cara tukar background ni lebih sesuai kalau korang pakai basic template. Kalau korang pakai free template yg canggih manggih yg amik dr tenet tu, biasanya blog korang akan jadi pelik kalau cuba tukar background sebab biasanya template mcm ni dah fix dianya background ngn templatenya.

~ AWAS ~

Tutorial ni hanya sesuai utk org2 yg tak brape pandai main coding mcm aku.. hahaha..

:sweet_5:

2 komen:

Rosmah said...

salam ..
bagus gak topik nie ..
dpt gak ilmu ...
singgah lah ke blog saya , http://sayanganees.blogspot.com

husz_nie said...

Salam Rosmah,

mekasih sudi singgah.. wah.. dah ada link saya kat blog Rosmah.. mekasih.. sekadar bg bantuan kpd rakan dr segi asas je.. hehehe

Post a Comment

Pembaca celoteh ini...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons