Tuesday, August 12, 2008

DSLR - Bila la nak dapat???

Dah lama aku berangan nak beli DSLR, tp tak dapat2. Yela, harga satu2 DSLR mencecah ke RM2000++. Paling murah pun aku rasa time offer yg mana masih dlm RM1000++. Dgn pendapatan aku skang mmg tak mampu. Bukanlah kata sampai tak mampu langsung, tp duit tu lebih perlu ke arah lain. Tak tahu le di masa2 akan datang, bila ada rezeki lebih.

ini antara jenis DSLR yg aku suka...

Apa dia DSLR ni actually?? Asalnya ialah SLR (Single-lens Reflex Camera).. kena pakai filem/negatif, tp zaman dah canggih so kebanyakkan photographer skang pakai DSLR (Digital Single-lens Reflex Camera). takyah pakai filem/negatif dah, pakai memory kad je.. bukanlah mcm kamera biasa kita pakai tu.

Sedikit info mengenai DSLR :

A digital single-lens reflex camera (digital SLR or DSLR) is a digital camera that uses an automatic mirror system and pentaprism or pentamirror to direct light from the lens through the viewfinder eyepiece.

Apa beza DSLR dgn Digicam biasa?

The reflex design scheme is a major difference between a DSLR and an ordinary digital camera (digicam), which typically exposes the sensor constantly to the light projected by the lens, allowing the camera's screen to be used as an electronic viewfinder.

In contrast, the mirror arrangement in a DSLR usually precludes the ability to view the scene on the liquid crystal display (LCD) before the photograph is taken. However, many newer DSLR models feature live preview, allowing the LCD to be used as a viewfinder in the same way as a
normal digicam, although with certain limitations and with the optical viewfinder disabled.

In most other respects, a DSLR is similar in principle and operation to a standard (non-SLR) digital camera.

Dalam erti kata mudah, senang citer le cakap.. gambar2 yg di amik oleh DSLR lebih berkualiti dan cantik dgn DSLR berbanding digicam biasa. Ini penerangan bg non camera interest people le.. bergambar je yg dia interested dan janji ada camera je.. ekekeke.. .. aku pun bkn pandai bab camera ni.. tau camera je.. hahaha..

Nak info lebih lanjut pasal DSLR?? Ha.. masuk SINI.

Aku mmg minat merakam gambar. Aku rasa seronok, rasa ghairah bila dapat merakam gambar ni. Itu sebab aku teringin sangat sangat sangat nak dapatkan DSLR ni. Jgn kata DSLR camera, SEMI DSLR pun aku tak mampu... ha.. semi ni mcm mana lak? DSLR ni leh laras lens, leh tukar2 lens lagi.. SEMI DSLR pun konsep mcm DSLR jugak, cuma lens dia tak leh tukar2 ngn lens lain.... lens ada pelbagai jenis lens.. so SEMI DSLR ni dah fix dgn one lens je.. melekat kat situ.. kalau dpt SEMI DSLR pun dah kira best dah ni..

** aku pun tak pandai ngat bab kamera ni.. sape2 yg pro bab ni kalau baca posting aku ni.. correct me if i'm wrong..

Yang aku mampu beli cuma digicam biasa, itupun Nikon L4 je. Time tgh offer yg org skang dah pakai yg lebih canggih manggih lagi even digicam pun. Takpe, syukur dgn apa yg kita ada.. atleast ada juga dr takde langsung.. ekekeke.

ni kamera yg aku pakai skang..

Dgn Nikon ni pun dah mcm2 gambar aku amik. Sapa2 berminat nak tgk leh masuk SINI. Terus terang cakap takdele lawa tara mana pun.. ekeke.. aku pun tak pernah gi belajar mana2 teknik amik gambar ni.

Hope one day aku mampu juga dapatkan DSLR.. dan boleh amik gambar yg cantik2... Insyallah... aminnnnnnnnnnnnnnnn..

yeah... setiap kali cuti umum aku nak keje... tripple paid byk2 maybe cukup utk beli... hahaha..

2 komen:

ZAMZ said...

yg penting tangan yg memegang kamera bukannya kamera hahahaa

husz_nie said...

ahahaha... mmg le.. tp kamera DSLR ni one more point lagi.. hehehe..

Post a Comment

Pembaca celoteh ini...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons