Thursday, April 10, 2008

Siapa?

Aku dapat ni drpd email. Since no harm in it so just want to share it here.

Tp email ni buat aku berfikir. Siapa sebenarnya yg mula2 forwardkan email ni kepada semua org? Apa tujuan sebenarnya. Dan org yg terima pun, tanpa soal siasat.. terus forward kpd org lain. Kalau email itu mengenai agama? Benarkah apa yg dikatakan? Dr mana sumbernya? Kalau palsu bagaimana pula? Tidakkan dpt dosa subahat?

Yg berilmu sedikit mungkin berwaspada. Bagaimana pula dgn yg masih tercari2? Nak2 pula di zaman sekarang... yg jahil tidak ingin keluar dr kejahilan, yg jahil tp mencari2 kebenaran namun tidak terjumpa dgn si jahil juga, yg mengetahui tp menyimpang dr kebenaran, manakala yg lantang menyuarakan kebenaran dikeji, dikutuk dan dihina. Erm... nasihat aku, kalau dpt apa2 email berkaitan agama, pastikan sumbernya.. jgn terus percaya, tp bergurulah pada yg arif.

__________________________________


Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambilberkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.

0 komen:

Post a Comment

Pembaca celoteh ini...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Macys Printable Coupons